(MT) ssie

Trafia mnie, bo Media Temple, firma z dobrą renomą jeśli chodzi o hostowanie serwisów www tnie w kule. Prawie wszystko u nich działa dobrze: serwis relatywnie szybko odpowiada na zgłoszenia, panel administracyjny konta jest najbardziej wygodnym jaki widziałem, ale za to strony ostatnio działają koszmarnie wolno.

Rozumiem, że ostatnio mieli kilka awarii, bo tak to w życiu czasem bywa, ale widzę , że po ich usunięciu, że blog ładuje się w nieskończoność. I nie jest to chyba wina tego, że siedzę teraz w Polsce na Neostradzie. Wydaje mi się, że to MySQL tak zwalnia wszystko.

Zanim do nich wysmaruję emaila, możecie mi napisać w komentarzach, jak to jest na waszych łączach? Jeśli macie problem z ładowaniem to czy pamiętacie kiedy się to zaczęło? Jeśli działa wam szybko to też proszę dajcie znać, to pozwoli mi ustalić gdzie leży przyczyna.

14 komentarzy do “(MT) ssie”

  1. Piotr Usewicz

    DOKLADNIE TO SAMO! I nie tylko na (gs), również na (dv). Totalna padaka. Strasznie zawiedziony jestem. A w jestem w Londynie. I tak samo wolno dziala w pracy, jak i w domu (lacze 24MBit). Durny BlueHost dziala szybciej, dlatego tez przenieslismy wszystkie firmowe witryny z (dv) na BlueHost.



  2. kwedo

    Dokladnie ten sam problem mialem rok temu z (MT). Wczesniej wszystko bylo prawidłowo – nagle po ponad roku zaczely sie problemy – obsluga pisala ze wszystko ok, a ja nie moglem odebrac poczty nawet.

    Napisalem do wlasciciela i w momencie gdy odpisal mi zebym podal mu swoje dane logowania to wszystko sprawdzi – zrezygnowalem z dziadostwa.



  3. Paul

    właśnie miałem pytać, na czym stoi Twój blog, bo ładuje się rok…dzisiaj jest okej, ale przez ostatnie kilka dni myślałem, że coś popsułeś, bo albo się nie ładował, albo chodził jak na modemie.



  4. Bager

    A mi o dziwo strona szybko laduje sie o_O : ), Siedze na BT 3Mbit…



  5. carlson

    Muszę przyznać, że trochę muli. Na łączu: Netia 6Mbit.



  6. 9gods

    Wyłączyłem plugin od statystyk i się poprawiło, ale nie wiem czy to załatwia sprawę.

    W domu zawsze chodzi mi ok (BT 8mb), ale w pracy u mojej pani działa okropnie. Muszę jeszcze pobadać sprawę. Dzięki za info i proszę innych o kolejne dane w temacie :)



  7. zeke

    kiedys zamulalo teraz juz wszystko gra :)



  8. Adrian

    dzisiaj dziala OK ale osatnio to ci juz pisalem na gg nie dzialalo, poprostu sie nielaowalo (w kazdym razie nieczekalem :)), u mnie to nie sprawa lacza bo mam 2mb a to juz raczej wystarcza.



  9. Fluxid

    Ping: avg ~988ms
    (Onet.pl ~294ms, home.pl ~232ms)

    Czasy ładowania (od zera):
    0:13
    0:12
    1:39
    0:15
    0:13
    0:30
    0:11

    Przy czym od 4 do 6 sekund trwa łączenie, treść bez styli CSS i grafiki pokazuje się średnio przy 7 sekundzie. Te czasy 1:39 i 0:30 mogą wynikać z tego, że moje łącze traci do 10% pakietów przy dobrych warunkach (pogodowych, ilość ludzi w sieci), więc przy łączeniu po prostu mogło zgubić dane.

    Łącze radiowe, symetryczne 1 Mb/s (teoretycznie). W praktyce wyciąga max 100 kB/s. W tle właśnie leci ściąganie z torrentów ~30 kB/s.



  10. ArDoR

    około 4 sec na całość – ale jest środek nocy. Opisane problemy mogą wynikać z tego że na danym serwerze mają dużo klientów korzystających z gołego http. A Ci klienci mają napchane np softu. Wówczas sam MySQL nie bedzie obciążony i szybko bedzie wchodził ale reszta (np obrazki), będą muliły. Dla mnie host No.1 to był, jest i będzie home.pl – korzystam z niego od 2000r i poważniejszych kłopotów nie miałem z nimi nigdy. Polecam go swoim klientom, oraz sam (prywatnie) zamierzam na niego przejść (do blogów może zbyt duzy to wydatek – chociaż mają połówkę za 300zł Netto), ale przy poważniejszych serwisach godny polecenia. Super statystyki, najlepsze konta emailowe. Może kiedyś zejdą z ceną… i każdego będzie stać na ich serwer. :-)
    Jak będzie dalej mulił, dla testów spróbuj postawić jakąś stronkę która będzie pobierała obrazki z innego serwera a sam kod, z dużą ilością zapytań (np linki do tych obrazków na zew. serv.) niech stoi na tym (MT).
    Jak pomoże, znaczy miałem rację ;-)



  11. frob

    Ja wiem, ze to moze zdziwic ale sam hosting ma sie do predkosci otwierania tej strony jak piesc do oka. Czy sprawdziliscie moze jak ostatnio zmienila sie droga z waszego komputera do firmy hostujacej? Kto jest providerem globalnym (Level 3, Packet Exchange etc)?
    Zauwazylem ostatnio, ze cos ladnie walnelo w routery dostawcow netu pomiedzy krajami – pingi z Dublina zamiast isc standardowo przez Londyn do Polski (dwie sciezki -> przez Szwecje lub Amsterdam) zapierniczaly ostatnio z Londynu do Polski przez Waszyngton bo router sie rozsypal gdzies po drodze.
    Druga sytuacja z jaka sie spotkalem to droga z Dublina do Dublina przez… Londyn (dwoch dostawcow globalnych polaczonych we wspolnym punkcie w Londynie ze wzgledu na awarie lacza).
    Przekonfigurowanie routerow pewnie tutaj tez niezle nawalilo jesli chodzi o skracanie TTL ewentualnie bezsensowne zwiekszanie MTU do momentu kiedy nie ma zadnej odpowiedzi z drugiej strony… “A mialo byc tak pieknie…” :]



  12. Igor

    Ano w końcu po tygodniu się dostałem na Twojego bloga bo wcześniej to porażka była – ładowanie w nieskończoność….



  13. maslav

    U mnie ping do MT średnio 250ms. Webmail i inne rzeczy ładują się bardzo wolno.



  14. drfaust

    U mnie Twoja witryna działa bez zarzutu…
    łączę się zza oceanu.

    Pinging blog.9gods.com [64.13.232.162] with 32 bytes of data:

    Reply from 64.13.232.162: bytes=32 time=76ms TTL=46
    Reply from 64.13.232.162: bytes=32 time=70ms TTL=46
    Reply from 64.13.232.162: bytes=32 time=74ms TTL=46
    Reply from 64.13.232.162: bytes=32 time=73ms TTL=46

    Ping statistics for 64.13.232.162:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 70ms, Maximum = 76ms, Average = 73ms